Familieopstellingen in Oss

‘Opstellingen’ zijn driedimensionale verbeeldingen van het netwerk waarin jouw klacht of vraag zich afspeelt. Zo’n opstelling geeft je snel inzicht in bepaalde aspecten van je situatie. En omdat het je ook gevoelsmatig duidelijk wordt, begrijp je het niet alleen met je hoofd, maar in je hele wezen. Laat me het toelichten.

Niemand is alleen. Niemand komt nergens vandaan

Jouw leven speelt zich af in meerdere ‘systemen’. Dat kan je gezin zijn, maar ook een bedrijf, de familie waar je uit voort komt of bijvoorbeeld een hechte oude vriendenclub. Het is een groep met haar eigen regels en wetten, waar iedereen zo zijn rol heeft.

Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans onzichtbaar. Maar ze bepalen in heel veel gevallen hoe je je gedraagt, of vooral, hoe je je niet kunt gedragen. Het is een grotendeels onbewust proces. Je kunt het dus bijna niet zien, maar het komt wel naar buiten; in jouw klachten.

De intense beleving van jouw wereld

Met een ‘opstelling’ krijg je de onzichtbare onbewuste processen en patronen in jouw systeem klip en klaar te zien. Je staat letterlijk tussen ‘vertegenwoordigers’ (ofwel representanten) van mensen uit jouw ‘systeem’ (dit kunnen mensen of voorwerpen zijn die een bepaalde rol krijgen toegedicht).

Dit levert bijna altijd onmiddellijk inzicht op. De abstracte en onmerkbare onderlinge patronen worden plotseling zichtbaar. Je ziet relaties, je herkent gedrag, en je ziet duidelijk(er) waar het mis gaat, en wat jou kan helpen.

Je beleeft wie je bent én waarom je zo bent

Dat is soms best even heftig. Daar sta je dan. Tussen allemaal representanten die jouw dierbaren voorstellen. Er vindt een reactie plaats. Jij hoeft het alleen toe te laten. Er zijn geen goede of foute gevoelens of antwoorden. Het is wat het is. Je beleeft de dingen die je normaal zou analyseren en bestuderen. Juist door die beleving te ‘doorvoelen’ begrijp je pas echt hoe de vork in de steel zit en kun je verder.

Hoe werkt een familieopstelling?

Je maakt zelf de opstelling. Je kiest, uit een groep deelnemers of voorwerpen, intuïtief (op gevoel) vertegenwoordigers voor jou, je familieleden en/of andere personen die een rol spelen in het systeem waar je vraag mee samenhangt. Je zet ze in de ruimte. Zodra ze geplaatst zijn gaat de rest bijna als vanzelf. Er worden gedachten en emoties ervaren die samenhangen met de mensen en situatie waar het om gaat.

In geval van een ‘levende’ opstelling laten de reacties en bewegingen van de vertegenwoordigers snel en haarscherp zien wat er speelt. Dat is een intense ervaring. Niet alleen voor de vraagsteller maar ook voor de plaatsvervangers.

Het levert daarom alle deelnemers waardevolle inzichten op over eigen thema’s en vraagstukken. Je ziet dan ook vaak dat mensen die ooit onderdeel waren van een opstelling later terugkomen om anderen te helpen.

Prachtig resultaat

Het ervaren van een opstelling en je eigen plek innemen in je systeem van herkomst, geeft een gevoel van heling op een diepere laag. Daarbij is de collectieve ervaring, de bijdrage van anderen en het samen onderzoeken van verbanden een verrijkende ervaring die je ook zonder klacht veel op kan leveren.
Maar zelfs zonder ‘levende’ representanten kan een opstelling een bijzonder inzichtgevende en helende werking hebben.

Bekijk ook eens de video over wat een familieopstelling nu is, op psyned.nl.

Contact opnemen met psycholoog Oss

Wil je hulp bij het zetten van de volgende stap en een antwoord op je vragen? Bel vrijblijvend met Psychologen Nederland op 085-4014720 voor een passend advies. Hier staan we voor je klaar met een professioneel advies: al onze medewerkers zijn geschoold in de psychologie. Ook kunnen we je helpen aan een afspraak met één van onze psychologen: Je kan direct terecht voor een kennismakingsgesprek en je hebt geen last van wachtlijsten!